A joint media project of the global news agency Inter Press Service (IPS) and the lay Buddhist network Soka Gakkai International (SGI) aimed to promote a vision of global citizenship which has the potentiality to confront the global challenges calling for global solutions, by providing in-depth news and analyses from around the world.

Please note that this website is part of a project that has been successfully concluded on 31 March 2016.

Please visit our project: SDGs for All

A Turkish Recluse Bridges the Western and Muslim Worlds - Swedish

En turkisk enstöring som brygga mellan den västerländska och muslimska världen

Av Fabiola Ortiz

PENNSYLSVANIA (IDN) - Ett fritt och sammanlänkat medborgarskap kan vara vägen till att främja en fredlig kultur fri från våld mellan samhällen. Detta är huvudsyftet med den gräsrotsrörelse som förespråkar ökad utbildning, universella värden, interreligiös dialog och demokrati.

Den turkiska muslimske lärde Fethullah Gülen är inspirationen bakom den rörelse som kallas ”Hizmet” (”tjänst” på turkiska). I egenskap av moderat muslim betonar han den interreligiösa dialogen, utbildningsprojekt som ett frigörande verktyg för samhället för att kunna leva fritt och jämlikt, samt idén att vetenskap och religion kan gå hand i hand.

Under fem årtionden har rörelsen växt sig starkare i Turkiet och spridit sig över 100 länder genom världens turkiska diaspora. Det beräknas att cirka 10 till 15 % av den turkiska befolkningen på något sätt är engagerad i denna rörelse som saknar centraliserad byråkrati.

Den gamla muslimska prästen Gülen, som ofta jämförts med Martin Luther King och Mahatma Gandhi, bor i självvald exil i inlandets bergområden i USA men har nyligen blivit en måltavla och hans sympatisörer har förföljts och arresterats av lokala myndigheter i hemlandet.

Han syns sällan i offentligheten och Gülen, med sin dåliga hälsa, enligt uppgift cirka 77 år gammal, föredrar att bo som enstöring långt från den politiska oron i Mellanöstern.

”Hizmet är en blandning av andliga budskap, rationell logik, vetenskap, demokrati, konst, en samhällstjänst som är öppen för hela mänskligheten. Om jag skulle definiera herr Gülen skulle jag säga att han är en religiös person, en predikant och en social förespråkare. Hans fokus har alltid varit på utbildning. Han anser att de sociala problem som vi står inför i våra samhällen har sina rötter i sinnesstämningen”, berättar Alp Aslandogan för IDN. Han är ordförande för NGO Alliance for Shared Values som vanligtvis talar å prästens vägnar.

Experter anser att denna moderata inställning till islam är ett motgift som kan hjälpa till att motverka radikalisering av islam. Rörelsens frivilliga karaktär är en del av den uppsättning principer som odlas av dess sympatisörer, precis som den icke-hierarkiska strukturen.

”Han uppmuntrar folk att bygga skolor, sjukhus, välgörenhetsorganisationer och branschorganisationer för att tjäna mänskligheten. Hans filosofi är att varje människa har ett uppdrag av andlig utveckling och att utföra sociala tjänster för att bli en bättre medborgare utan att förvänta sig att någon konverterar”, säger Aslandogan.

Gülen förklarade nyligen offentligt att terrorism är en cancer som inte representerar islam. Han var den första muslimske lärde att fördöma attackerna mot tvillingtornen i New York 2001. “Hocaefendi” som han ofta kallas, vilket betyder ”respekterad lärare” på turkiska, kritiserar den politiska, religiösa och ideologiska användningen av islam för att rättfärdiga terrorhandlingar.

Då han lider av dålig hälsa och behandlas mot diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar försöker denne lärde att upprätthålla en rutin av böner, studier och undervisning av sina 25 studenter av den islamska teologin.

”Folk från hela världen kommer för att besöka honom och ta emot hans råd. Han är en mycket ödmjuk person men ser trött ut och är fysiskt sjuk. Han är ändå en stor inspiration för mig”, säger Ihsan Yilmaz till IDN. Han är ordförande för tankesmedjan Istanbul Institute och en personlig vän till Gülen.

Yilmaz besöker vanligtvis sin vän på kursgården i Pennsylvania fyra gånger per år. ”Han är mycket upprörd då det finns många människor anslutna till rörelsen som sitter i fängelse och ger nu folk från Hizmet rådet att lämna landet. Det finns inte längre någon rättssäkerhet i Turkiet”, sa han full av beklagan. [IDN-InDepthNews – 04 December 2015]