A joint media project of the global news agency Inter Press Service (IPS) and the lay Buddhist network Soka Gakkai International (SGI) aimed to promote a vision of global citizenship which has the potentiality to confront the global challenges calling for global solutions, by providing in-depth news and analyses from around the world.

Please note that this website is part of a project that has been successfully concluded on 31 March 2016.

Please visit our project: SDGs for All

How Israel Contributes to Global Citizenship - Norwegian

Hvordan Israel bidrar til globalt statsborgerskap

Av Mel Frykberg

HAIFA (IDN) - Israel har bidratt til globalt statsborgerskap på flere måter, inkludert hjelpe studenter fra utviklingsland å takle utviklingsutfordringene, ved å bruke den jødiske statens erfaring i nødstilfeller, med å gi bistand og nødhjelp rundt i verden.

Israels grunnleggere, inkludert David Ben Gurion, uttrykte sin visjon om å være guds kraft i verden ved å dele ekspertise og ressurser med utviklingsland.

“Jeg er stoltere av Israels internasjonale samarbeidsprogram enn noen andre prosjekter vi har tatt for oss. Det er et forbilde for sosialrettferdighet som er selve hjertet i jødedommen”, sa tidligere Israels statsminister Golda Meir da hun påpekte viktigheten av Israels utenlandske nødhjelpsprogram.

Et antall israelske universiteter gir stipend til studenter i fra utviklingsland for å studere folkehelse og landbruk i Israel.

The Pears Foundation er en Britisk stiftelse som arbeider nært med israelske universiteter og akademier, er en slik organisasjon som gir støtte til infrastruktur for Israels voksende internasjonale utviklingssektor.

”Vårt initiativ bidrar til grunnleggende ferdigheter og danner varige relasjoner mellom Israel og den tredje verden", sier organisasjonen.

”Våre programmer er til for å skape meningsfull sosial endring, øke respekten og forståelsen, samt inspirere mennesker til å støtte sine lokalsamfunn og sakene som lokalsamfunnet bryr seg om.”

Som en del av det globale statsborgerskapstiltaket har Israel også utviklet en formidabel konfliktløsningsindustri som tilbyr MA gradueringsprogrammer til internasjonale studenter.

”Israel har rundt 65 akademiske institusjoner og dusinvis av programmer involvert i signifikant antall konfliktløsninger for et land på mindre enn åtte millioner mennesker”, fortalte professor Gad Barzilai, dekan ved Haifa Universitetets juridiske fakultet, til IDN.

Likevel sier palestinske kritikere at det er en stor avgrunn mellom Israels ekspertise i teorien og deres oppførsel på bakken.

“At Israel gir råd om å konfliktløsning er litt av en selvmotsigelse når de ikke klarer å sette sine råd i praksis", fortalte media konsulent, tidligere Al Jazeera-korrespondent og palestinske selvstyremyndighetenes (PA) talskvinne, Nour Odeh til IDN.

Barzilai sa at de fleste israelske akademikere var kritiske til okkupasjonen og at de var mer aktive enn amerikanske akademikere når det kom til involvering i menneskerettighets problemer.

“Israel har enorme sikkerhetsutfordringer og dette må være en del av diskusjonen. Israel sitter fast i et turbulent Midtøsten og ISIS er kun 15 km borte”, sa Barzilai.

Odeh parerte “Israel har brukt sikkerhet som kontekst siden dets begynnelse og det har blitt litt av en selvoppfyllende profeti, så vel som et middel til å rettferdiggjøre okkupasjonen”.

”Samtidig som man prater om sikkerhet, fortsetter Israel å bygge flere bosettinger og begå flere overgrep mot menneskerettighetene, og fyre opp underkonflikten”, la Odeh til.

Under Barzilai ved Haifa Universitetets juridiske fakultet holdes rundt 40 konferanser årlig om menneskerettigheter i Gaza, internasjonale låver og rettssikkerhet under ekstreme forhold. Mange av studentene er involvert i menneskerettighetsspørsmål. Universitetet har også 'juridiske klinikker' over hele spekteret av menneskerettigheter.

Studenter ved Israelske skoler har minst ett program om demokrati.

“Fra en tidlig alder er israelere bekymret for problemene med naboene”, sa Barzilai.

“Meningene om hvordan man skal løse konflikten varierer mellom den venstre- og høyrepolitikken, som kompromitterer 50-50 på hver i israelsk samfunn.

“Tretti prosent av israelerne tror på menneskerettigheter vil trumfe sikkerheten mens de andre sytti prosentene sier at sikkerhet er viktigere.

“Disse meningene er innviklet og polarisert på grunn av rakettangrep fra Gaza. Noen israelere er tilhengere av en militær løsning, mens andre ønsker en fredelig løsning.

“Selv om statsminister Benjamin Netanyahus regjeringer den mest høyrevendte Israelsk historie, den har en liten margin”, Barzilai til IDN. [IDN-InDepthNews – 8. September, 2015]