A joint media project of the global news agency Inter Press Service (IPS) and the lay Buddhist network Soka Gakkai International (SGI) aimed to promote a vision of global citizenship which has the potentiality to confront the global challenges calling for global solutions, by providing in-depth news and analyses from around the world.

Please note that this website is part of a project that has been successfully concluded on 31 March 2016.

Please visit our project: SDGs for All

Soldater av samvittigheten, bryter stillheten

Av Mel Frykberg 

HEBRON, West Bank (IDN) – Den gamle bibelske byen Hebron, ved den sørlige Vestbredden, er hellig for jødedommen, kristendommen og islam, og er fordypet av historiske, arkeologiske og religiøse skatter.

Men de kuperte, vindfulle og trange gatene, som ligger blant pittoreske åser, gir et feilaktig uttrykk. Her finnes en bitter og blodig historie, og en følbar følelse av spenning.

Abrahams by er nå hjem til over 250 000 Palestinere.

Mindre enn 1000 Israelere, beskyttet av hundrevis av Israelske soldater lever trangt i midten av Palestinerne, i en svært fiendtlig atmosfære.

Gjennom århundrene har hatet mellom de to gruppene, gjentatte ganger endt i vold og endt i blodbad.

I 1994 skjøt kolonist legen Baruch Goldstein over 20 palestinere til døde med et maskingevær, mens de ba i Ibrahimi moskeen, mens kolonister også er blitt drept og skadet av palestinere.

Israels okkupasjon har tvunget flere hundre palestinere ut av sine hjem og arbeid i byens gamle marked, og i Shuhada Street, hovedveien i byens sentrum, hvor palestinere har forbud mot å gå.

Israelske sikkerhetsstyrker har også blitt anklaget av ulike menneskerettighetsorganisasjoner, for å misbruke palestinere og drepe dem unødvendig.

Det er mot denne bakgrunn at to fredsorganisasjoner, en palestinsk og en israelsk, har jobbet sammen for rettferdighet og for å utdanne israelere og utlendinger om livet under okkupasjon.

Breaking the Silence (BTS) er en gruppe av israelske veteransoldater som har tjent i det israelske militæret, siden starten av den andre Intifada, eller opprøret i oktober i 2000.

De tidligere israelske soldatene tar israelere og turister på guidet tur gjennom Hebron, og forklarer dem situasjonen på bakken.

"Vi forsøker å stimulere til offentlig debatt, om prisen som betales for en virkelighet hvor unge soldater står overfor en sivilbefolkning på daglig basis, og er engasjert i kontroll av at befolkningens hverdag," fortalte Achiya Schatz, BTS direktør for formidling, IDN .

"Vi forklarer til tur gruppene at israelerne ikke er ofre for okkupasjonen, men at palestinerne er det."

Mange av de israelske soldatene minnes overgrep, som ble utført mot palestinerne mens de fortsatt tjente.

"Ved en anledning, herjet vi huset til en palestiner som vi trodde var en 'terrorist, og han og hans kone ble røsket opp og ført ut i gaten," husker Schatz.

"Senere fant vi ut at vi hadde feil fyr.

Fyren vi ville ha tak i, bodde to hus lenger ned i gata."

Schatz husker også at kommandører av enheten var skuffet, når de ikke hadde klart å drepe en 'terrorist'.

Soldater fra BTS har avgitt forklaringer på mye verre overgrep og Schartz forklarer at det han var vitne til ikke var eksklusivt for Hebron, men en normal oppførsel av noen israelske tropper gjennom hele Vestbanken, når de håndterer den palestinske befolkningen.

Utenom å lære opp israelere om okkupasjonen, tror BTS i å bygge broer med palestinere, spesielt aktivistene.

"Det er viktig for oss å introdusere israelere og palestinere, da dette hjelper med å bryte ned stereotyper.

Ofte er dette første gang israelere har møtt palestinere i egen person," sier Schatz.

For dette formålet arbeider BTS sammen med en palestinsk aktivistgruppe, kalt Youth Against the Settlements (YAS) 

YAS en nasjonal palestinsk, en upartisk aktivist gruppe, som prøver å ende den israelske kolonisering virksomhet i Palestina (bygge og utvide bosetninger), gjennom ikke-voldelig folke kamp og sivil ulydighet.

"Det er mye samarbeid mellom våre aktivister, og israelske aktivister.

 Vi planlegger ting sammen på bakken, som guida turer, samfunnstiltak inkludert protester, øke bevisstheten om brudd på menneskerettighetene, og som viser israelere hvordan våre liv er", fortalte Issa Amro, YAS talsmann til IDN.

"Når palestinske og israelske aktivister går sammen og samarbeider mot okkupasjonen, kaller vi det 'co-resistance'", la Schatz til.

"Mange palestinere og israelere har blitt venner, etter at våre felles aktiviteter har hjulpet oss med å bli bedre kjent med hverandre på en intim basis.

Palestinere gis også håp når de ser at det finnes isralere som bryr seg", forklarer Amro.

Ir Amim er en annen israelsk fredsorganisasjon som arbeider med palestinere.

Det er en idealistisk organisasjon som ble grunnlagt i 2004, som fokuserer på den israelsk-palestinske konflikten i Jerusalem.

Ir Imim etablerte 'the Jerusalem Policy Forum' med den palestinske NGO, 'the Peace and Democracy Forum'.

Gruppen gir informasjon til det israelske parlamentet og Jerusalem kommune, om handlinger som de mener undergraver Jerusalems stabilitet, hindrer likestilling eller true fremtidige fredsforhandlinger mellom israelere og palestinere.

Den søker å forsikre verdighet og velferd for alle sine innbyggere, og ivareta sine hellige steder, så vel som deres historiske og kulturelle arv.

Ir Amim sin formidling er primært rettet mot den israelske offentligheten, med mål om å re-orientere den offentlige debatten på spørsmålet om Jerusalem.

Gruppen oppfordrer publikum til å analysere hendelser på bakken, og deres konsekvenser for Israel.

Dette gjøres ved studie turer, media-arbeid, orienteringer, hus-møter, og utdanningsprogrammer.

Den svenske turisten Amie Karlsson dro på en av Ir Amims guida turer av Øst-Jerusalem.

"Jeg var ikke klar over hvor vanskeligstilt Øst-Jerusalem var i forhold til Vest-Jerusalem" fortalte Karlsson IDN.

"Ir Amim informerte oss om at Øst-Jerusalem bare får en brøkdel av det kommunale budsjettet som jødiske Vest-Jerusalem får.

Det var tydelig hvor neglisjert den østlige delen av byen var med søppel overalt, mangel på gatelys og ingen gateskilt.

Men de jødiske bosettingene inne i Øst-Jerusalem var godt stelt og tatt vare på", sier Karlsson.

Til tross for positive opplevelser ved at israelere og palestinere arbeider sammen for fred, har Schatz og andre israelske aktivister betalt en personlig pris for sin aktivisme og engasjement for menneskerettighetene.

"Jeg har mottatt dødstrusler, og blitt kalt forræder av tidligere kolleger.

Det er mulig og elske Israel og hate okkupasjonen, fordi den er gal", sa Schatz, han legger til at truslene og fornærmelsene er en pris han er villig å betale. [IDN-InDepthNews – 11. mars 2015]