A joint media project of the global news agency Inter Press Service (IPS) and the lay Buddhist network Soka Gakkai International (SGI) aimed to promote a vision of global citizenship which has the potentiality to confront the global challenges calling for global solutions, by providing in-depth news and analyses from around the world.

Please note that this website is part of a project that has been successfully concluded on 31 March 2016.

Please visit our project: SDGs for All

Ceremonier och protester markerade årsdagen efter orkanen Haiyan

Diana Mendoza

Manilla  (IPS) - I lördags uppmärksammades årsdagen av orkanen Haiyans härjningar i Filippinerna - en katastrof som slog mycket hårt mot staden Tacloban och kostade minst 6 000 människor livet. Vid sidan av flera minnesceremonier protesterade också många mot regeringens långsamma återuppbyggnadsarbete.

Den 8 november hade det gått exakt ett år sedan orkanen Haiyan, som på Filippinerna kallas Yolanda, svepte in över landet. Från Tacloban - en av de värst drabbade städerna - kom det under dagen mängder av vittnesmål om den sorg katastrofen förde med sig, men också om det hjältemod som många visade prov på.

Tacloban bär fortfarande stora spår efter Haiyan och det kommer sannolikt att dröja ytterligare många år innan staden har återhämtat sig.

Inför årsdagen hade den Filippinerna-baserade Asiatiska utvecklingsbanken i en ny rapport slagit fast att även om återuppbyggnadsarbetet "fortsätter att vara en kamp", så har mycket redan genomförts.

-Vi kan slå fast att andra länder inte hade svarat lika snabbt på en så här enorm kris, sade bankens representant Stephen Groff.

-Yolanda var den största och mest kraftfulla orkan som någonsin slagit in mot land och den drabbade ett enormt område - däribland några av Filippinernas fattigaste regioner, underströk Stephen Groff.

Enligt Asiatiska utvecklingsbanken drabbades över 14 miljoner människor av orkanen, fler än en miljon bostäder skadades, liksom 20 0000 klassrum och 400 sjukhus eller vårdcentraler.

Men samtidigt som de filippinska myndigheterna fått beröm för de snabba insatserna efter katastrofen har landets president Benigno Aquino III även kritiserats eftersom många av de drabbade anser att regeringen hanterat återuppbyggnaden inkompetent. I samband med årsdagen brände demonstranter en stor docka föreställande presidenten.

Enligt en ny rapport från den internationella biståndsorganisationen Oxfam lever nästan en miljon av orkanens offer fortfarande i tillfälliga bostäder.

-Vi har i ett års tid varit övergivna av regeringen, utsatta för korruption, bedrägerier, repression och i ett års tid har dessa upplevelser bekräftats i både studier som gjorts och i nyhetsrapporteringen, sade Efleda Bautista, ledare för organisationen People Surge, i samband med årsdagen.

Under dagen arrangerade hundratals fiskare protester med krav på att myndigheterna ser till att de får nya bostäder och arbetstillfällen, samtidigt som de anklagade myndighetsföreträdare för att ha förskingrat biståndspengar.

Tidigt på morgonen den 8 november samlades flera tusen människor i Tacloban för en minnesceremoni där de med ljus i händerna och vita ballonger vandrade runt i staden. Den lokala kyrkan ringde i kyrkklockorna och höll under dagen en utomhusmässa vid den begravningsplats där tre tusen av orkanens offer ligger begravda. (14-11-11)